ŠVÝCARSKÉ KŘEHOUČKÉ KOLÁČKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

350 g hladké mouky, 1 PL krystalového cukru, 3 vejce (střední velikost), 3 PL čerstvé smetany, 1 malá špetka soli, olej na smažení, vanilkový cukr na posypání.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ve větší misce rozšleháme vejce, cukr, smetanu, sůl, po troškách přidáme mouku a vše vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, kde ručně vypracujeme hladké a elastické těsto. Velmi pěkně se s ním pracuje. Zakryjeme ho miskou a 30 minut necháme odpočívat.

Pak těsto rozdělíme na 20 dílků. Jednotlivé kousky těsta rozválíme na tenké kulaté pláty o průměru 18/20 cm, které po obou stranách osmažíme. Vkládáme na ubrousky, necháme odkapat od přebytku oleje a na talíři posypeme vanilkovým cukrem. Ihned konzumujeme.

Dobré pochutnání.

Čerstvé koláčky se takřka rozplývají na jazyku a jsou obdobou božích milostí, či italských frappe, galani, chiacchiere atd., v každém kraji jsou zkrátka pojmenovány jinak. Tento recept pochází ze Švýcarska s názvem Fasnachtskuchlein, kde po celou dobu historie této receptury se u přípravy koláčků často scházely staré ženy a při společných debatách vytahovaly těsto na kolenou do tenkých kulatých tvarů…
Pro svou rychlou a nenáročnou přípravu jsou koláčky často servírovány i při výjimečných událostech, jako je třeba karneval. Proto je u nás doma často nazýváme „karnevalové“. Pro podobné příležitosti je někdy těsto vytahováno takřka do průsvitných kulatých plátků, aby při smažení dosáhly efektu zvrásnění a křupavosti.