Citrónový chlebíček s mákem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cukr krystal 200 gramů/ vejce 3 kusy/ mléko 250 gramů/ olej slunečnicový 250 mililitrů (+ na vymazání formy)/ citron 2 kusy (šťáva a kůra) mouka pšeničná hladká 300 gramů/ mák 2 lžíce (nemletý) kypřící prášek do pečiva 1 bal/ sůl 1 špetka/ sirup: citron 1 kus (šťáva) cukr krystal 50 gramů

POSTUP PŘÍPRAVY

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu lehce vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Do mísy od robotu nasypte cukr, sůl a vejce. Šlehejte do hustého krému, trvá to asi 4 minuty. Mezitím smíchejte mléko, olej, citronovou kůru a šťávu. Nelekejte se, mléko přidáním citronové šťávy lehce zhrudkovatí, ale v těstě se pak opět rozmíchá. Směs pomalu přilévejte k našlehaným vejcím a míchejte. Stěrkou opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mákem. Nemíchejte příliš, abyste nevyhnali z těsta vzduch, chlebíček by pak nebyl tak nadýchaný.rnTěsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 55 minut. Zatímco se chlebíček peče, svařte v kastrůlku citronovou šťávu s cukrem na sirup. Ihned po vyndání z trouby chlebíček potírejte sirupem tak dlouho, dokud ho všechen nespotřebujete. Před vyklopením z formy nechte chlebíček 5 minut odpočinout.

V původním receptu je olivový olej, dala jsem slunečnicový. Sirupem jsem nepolívala, jen posypala cukrem. Je to nejnadýchanější a nejzajímavější chlebíček, co jsem jedla. Citrón tam jde cítit, ale kyselý není.

zdroj:http://www.igurmet.cz/recepty/sladke/kolace-kolacky/citronovy-chlebicek-s-makem-5181/