MÁSLOVÉ CUKROVÍ S MEDEM-velmi měkké a křehké



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g hladké mouky, 40 g kvalitního kakaa, 200 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 15 g tekutého medu, 275 g másla pokojové teploty, 2 celá vejce, strouhaná kůra z jednoho bio pomeranče.

POSTUP PŘÍPRAVY

Máslo, cukr a med šleháme alespoň 10-15 minut, jedno po druhém vmícháme vejce, vanilkový cukr, kůru a trochu smíchané mouky s kakaem, kterou pak postupně přidáváme. Těstem naplníme zdobící sáček se zubatou špičkou a na plech s papírem vytlačíme zvolené tvary. Pečeme asi 12 minut v rozehřáté troubě na 180 st. C.

Cukroví je po vytažení z trouby měkké, necháme ho vychládnout na plechu a jak se zpevní, přemístíme ho na talíř. Ihned ho můžeme konzumovat - je příjemně křehoučké a velmi chutné, obzvlášť když ho z části namočíme do čokolády. Je vynikající k rannímu čaji i ke kafíčku.

Dobré pochutnání.

Cukroví pochází ze severní Itálie a jeho kraje Piemonte, kde se dle tradice podávalo výhradně k čaji a jeho historie sahá až do roku 1885. Dodnes si obyvatelé hlavního města Turína zmíněného regionu s oblibou pochutnávají na tomto sladkém pečivu s názvem ASSABESI a to především při „čaji o páté“.
Tvar tohoto velmi jemného a křehoučkého cukroví se dá připravit jakýkoliv. Já zvolila vlnky a kulaté spirálky.