Pěnový koláček



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 350 g hladké mouky, 180 g másla, 150 g cukru moučka, 4 žloutky, ½ prášku do pečiva, 2 PL zakysané smetany, 1 lžička vanilkového extraktu. Náplň: 400 g bílého hustého jogurtu, 400 g (bez 2 PL do těsta) zakysané smetany, 40 g hladké mouky, 4 bílky, 170 g cukru moučka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedených surovin vypracujeme na vále hladké těsto, polovinu uložíme na půl hodiny do ledničky a druhou polovinu vložíme do mrazničky.
Z bílků a cukru vyšleháme pevný sníh. Zakysanou smetanu, jogurt a mouku šlehačem vyšleháme, lehce lžící vmícháme sníh. Na menší plech 20x30 cm s pečícím papírem rozválíme těsto, navršíme náplň, zarovnáme ji a nahoru nastrouháme těsto z mrazničky. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C do zlatavé barvy (asi 35 minut).
S těstem se dobře pracuje, až tak krásně, že mě to zlákalo nahoru položit také rozválený plát. Jenže při pečení se náplň hodně zvedla a těsto popraskalo, proto je nastrouhání vhodnější.
Koláček je fantastický, těsto jemně křupavé a náplň jako pěna.

Tady je ten první, který ale měl popraskané kraje.