Křehký špaldový koláč s jahodami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 170 g hladké špaldové mouky, 125 g másla, 60 g cukru moučka, 1 žloutek. Náplň: 250 g tvarohu ve vaničce, 1 žloutek, 50 g cukru krupice, 1 PL rumu, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 bílky. Dále: asi 6 jahod.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na vále vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme 30 minut odpočívat v chladnu. Tvaroh smícháme s cukrem, žloutkem, pudinkovým práškem a rumem. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce jej vmícháme do tvarohu. Očištěné jahody nakrájíme na plátky.
Dortovou formu průměr 26 cm vyložíme namočeným a vymačkaným papírem na pečení. Rozváleným těstem vyložíme dno i boky formy, dno popícháme vidličkou a předpečeme 10 minut na 180°C. Na horký korpus urovnáme tvarohovou náplň, poklademe jahodami, případně zbytkem těsta a pečeme dalších asi 30 minut.

Těsto je stejné, jen špaldová mouka je celozrnná. Náplň: 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 50 ml mléka, 1 PL rumu, 100 g cukru (třtinový a krupice), 1 žloutek, 1 vanilkový pudinkový prášek, sníh z 2 bílků. Nahoře rozmražené třešně. Pečeno v koláčové formě průměr 28 cm.