Makovo-třešňový dort bez mouky od Diany Kračmer

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na makový korpus o průměru 23 cm potřebujete: 8 vajec, 200 g mletého máku a 200 g moučkového cukru Na nepečený vršek potřebujete:500 g řeckého jogurtu, 250 g měkkého tvarohu nebo zakysané smetany, 6 plátků želatiny, 500 g třešní, 80 g moučkového cukru a případně kousek bílé čokolády na zdobení třešní.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:Troubu zapněte na 160 stupňů Celsia. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky s cukrem do pěny a postupně směs vmíchejte do sněhu; úplně na závěr opatrně vmíchejte i namletý mák. Těsto nalijte do pečicím papírem vyložené formy a pozvolna pečte asi 40 minut dozlatova.

Upečený korpus nechte vychladnout a mezitím si připravte jogurtový krém. Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Třešně vypeckujte, pár si jich nechte na ozdobu navrch. Jogurt smíchejte s tvarohem nebo zakysankou, plátky želatiny zahřejte ve 3 lžících vody (ale nepřevařujte!) a vmíchejte do jogurtu.

Korpus nechte v dortovém ráfku a zalijte jogurtovým krémem, do kterého jste zamíchali vypeckované třešně. Připravený dort dejte do lednice a nechte aspoň 4 hodiny tuhnout. Před podáváním dort obkružte ostrým nožem, abyste jej oddělili od ráfku, a podávejte. Ozdobit ho můžete celými třešněmi, které jednoduše pocákáte bílou čokoládou.

Recept jsem opsala z internetu. Peču 1x za rok, a vždy se na něj moc těšíme. Je to sezónní mls. Až dopeču vložím fotku.