Makovo-tvarohový koláč ze špaldové mouky a třtinového cukru



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 500 g špaldové mouky hladké, 200 g másla, 60 g třtinového cukru, 3 žloutky, 1 prášek do pečiva, 6 PL zakysané smetany, špetka soli. Maková náplň: 250 ml mléka, 60 g třtinového cukru, 250 g mletého máku, citronová kůra. Tvarohová náplň: 500 g tvarohu v alobalu, 100 g třtinového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 50 ml mléka, 3 bílky, citronová kůra.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto, které rozpůlíme. (Těsto bylo trochu tužší, ale rozválet šlo překvapivě lehce a dobře se přenášelo, bylo pevné.)
Na makovou náplň přivedeme k varu mléko s cukrem, odstavíme, vmícháme mák, citronovou kůru a necháme vychladnout. Na tvarohovou náplň ušleháme sníh z bílků. Ostatní suroviny sešleháme dohromady a nakonec lehce vmícháme sníh.
Na vyšší plech 30x40 cm s pečícím papírem rozválíme jednu část těsta, potřeme makovou náplní, urovnáme tvarohovou náplň a přikryjeme plátem těsta. Povrch propícháme vidličkou a v troubě předehřáté na 180 -190°C upečeme dozlatova. (asi 40 minut.)

(Někdo to má možná rád, ale mně hned po upečení díky špaldové mouce a třtinovému cukru připadal suchý a málo sladký. Nutno podotknout, že ostatním členům rodiny chutnal. Ovšem uložený v dóze v ledničce byl druhý a dokonce i třetí den vynikající, krásně se rozležel a zvláčněl, nenavlhl moc, ale byl prostě tak akorát. A protože mi nakonec moc chutnal, tak jsem ho vzala na milost a recept vkládám.)