Šlehačkový dort s jahodovou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

120g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 55g přepuštěného zchladlého másla, 4 vejce, sůl, 1 lžička PP. 3 kelímky šlehačky, 2 ztužovače šlehačky, čerstvé jahody, jahodová omáčka - 200g kousků jahod, 100 - 120g třtinového cukru, 2 lžíce balzamica (popřípadě citrónové šťávy), 20g vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Vejce s cukrem šleháme ve vodní lázni nebo nad parou asi 10 min. (směs zhoustne a tvoří měkké špičky), poté necháme vychladnout. Třetinu vaječné směsi přidáme k přepuštěnému máslu a promícháme. Do zbytku vaječné směsi přidáme dvě třetiny mouky se solí a PP, promícháme, Nakonec spojíme obě části a přimícháme zbytek mouky. Pečeme ve vymazané a vysypané formě o průměru 20cm (180°C asi 25min.). Necháme vychladnout, Poté rozkrojíme na tři části a naplníme ušlehanou smetanou, prokládáme jahodami. Horní vrstvu šlehačky a jahod polijeme před podáváním jahodovou omáčkou. Omáčka: vše smícháme dohromady a zahřejeme, vaříme asi 10min. Poté přes síto propasírujeme a tekutinu vrátíme zpět na zdroj tepla a redukujeme do konzistence sirupu. Necháme vychladnout.

...
....
...
...
...
...
...
...
...