Citronový dortík s ovocem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 175 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 75 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 75 g másla. Náplň: 750 g měkkého tvarohu v alobalu, 4 vejce, 150 g cukru krupice, 4 PL solamylu, 1 lžičku vanilkové esence, 250 ml smetany ke šlehání. Poleva: 75 g másla, 50 g třtinového cukru, 1 PL bílého vína, 3 PL citronové šťávy, 6 meruněk, 2 menší jablka

POSTUP PŘÍPRAVY

Na vále vypracujeme hladké těsto, které rozválíme do papírem vyložené dortové formy průměr 26 cm a z těsta vytvoříme i okraje. Formu uložíme na chvíli do chladna.
Z bílků a části cukru vyšleháme pevný sníh. V jiné nádobě ušleháme šlehačku. Ve velké míse smícháme ostatní suroviny, postupně vmícháme šlehačku a nakonec sníh. Náplň urovnáme na těsto a v předehřáté troubě upečeme (já pekla na roštu 1 při 180°C 70 minut.)
Jablka oloupeme a spolu s meruňkami nakrájíme na malé kousky. Zakapeme citronovou šťávou. V kastrůlku rozpustíme cukr s máslem, přidáme víno, ovoce a pár minut to všecko podusíme.
Na studený dort naneseme dobře vychlazenou ovocnou polevu.