Skandinávský koláč s kokosem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 3 vejce, 1 žloutek, 160 g cukru krupice, 80 g třtinového cukru, 200 g hladké mouky, špetka soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička vanilkové esence, 100 ml studené vody. Poleva: 150 g másla, 150 g cukru krupice, 2 žloutky, ½ lžičky vanilkové esence, pár kapek citronové šťávy, 50 g strouhaného kokosu. Na posyp: 25 g strouhaného kokosu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vejce, žloutek a oba cukry vyšleháme do světlé pěny, vmícháme směs prosáté mouky s práškem do pečiva a solí, vanilkovou esenci a na nízkých otáčkách zašleháme pomalu přilévanou vodu. Těsto nalijeme do dortové formy průměr 26 cm, vyložené pečícím papírem (nebo vymazané a vysypané) a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut. Zkoušíme špejlí. Upečený korpus necháme ve formě a ihned začneme připravovat polevu.

Máslo rozpustíme, vmícháme cukr a zahříváme do rozpuštění cukru. Přidáme vanilkovou esenci a ručně metličkou zašleháme žloutky. Až se směs spojí, odstavíme ji ze sporáku a vmícháme kokos a citronovou šťávu. Polevu rozetřeme na korpus a pod grilem zapečeme, aby nám vrch lehce zkaramelizoval (nutno hlídat, já zapékala jen 2 minuty). Horký koláč ihned posypeme kokosem a necháme vychladnout.

Zůstanou nám 3 bílky a to je přesně na sněhové pusinky.