Jablečník jako osvěžující zákusek



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 125 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 250 g nahrubo nastrouhaných jablek. Krém: 250 g tvarohu ve vaničce, 190 g zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání, 1 PL cukru moučka, 2-3 PL meruňkového džemu, 4 želatinové plátky. Dále: marmeláda (zde z černého rybízu), 2 meruňky na zdobení.

POSTUP PŘÍPRAVY

Celá vejce s cukrem vyšleháme do pěny, snížíme šlehač na nejnižší otáčky a pomalu vléváme olej. Metličkou vmícháme prosátou mouku s práškem a nakonec přidáme nastrouhaná jablka. Těsto nalijeme na menší plech 24x30 cm s pečícím papírem a v předehřáté troubě upečeme. (Já pekla na 200°C 20 minut.)
Vychladlý korpus podélně prokrojíme, namažeme marmeládou a vložíme zpět na plech.
Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a džemem. Želatinu necháme v trošce vody 10 minut nabobtnat, opatrným zahříváním za stálého míchání ji rozpustíme, vlijeme do ní 2 PL krému a vše spojíme se zbývajícím krémem. Smetanu ke šlehání ušleháme a šlehačku vmícháme do krému. Krém nalijeme na korpus a necháme několik hodin v ledničce ztuhnout.
Pokrájené řezy dozdobíme. Podáváme chlazené.

Jablečné bábovičky. Toto těsto jsem vyzkoušela, bábovičky byly nadýchané a lehoučké. Podruhé jsem dala těsto na plech a vznikl výše uvedený zákusek.