Baba ganuš



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 střední lilek, 2 stroužky česneku, 3 lžíce plnotučného jogurtu, 1 velká lžíce tahini, chilli dle chuti, citrónová šťáva, sůl, hladkolistá petrželka, opražená piniová semínka

POSTUP PŘÍPRAVY

Lilek rozpůlíme, osolíme a necháme chvíli stát. Poté vodu setřeme, potřeme olivovým olejem a dáme péct řeznou stranou na plech. Pečeme na 180°C asi 30-40min. (dužina je úplně měkká). Asi 10-15min. před koncem pečení přidáme na plech celé neloupané stroužky česneku. Lilek vydlabeme, semínka odstraníme (nemusíme všechna, jen ty, co jdou v "trsech"), česnek vymačkáme ze slupky. Lilek, česnek, tahini, sůl, jogurt, chilli a citrón rozmixujeme na hladkou pastu. Na talíři ozdobíme opraženými semínky, petrželkou a můžeme zakápnout olejem.

...
...
...
...
...