Domácí makovky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g hladké mouky,350 g polohrubé mouky ,350 ml vlažné vody,150 g rozpuštěné Hery nebo másla,150 g cukru krupice,1 vejce,1/2 lžičky soli,1 lžičku cukru,1 kostka droždí, mák na posypání,1 vejce a mléko na potření.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do nádoby dáme vlažnou vodu,rozpuštěné máslo ,vejce,vsypeme obě mouky, sůl, cukr a rozdrobené droždí. Zapneme program těsto a necháme pracovat pekárnu. Pak vyklopíme na vál z těsta odebíráme stejně velké kousky, které tvarujeme do bochánků a dáme je na plech vyložený pečícím papírem.Před pečením necháme ještě 10 minut kynout, zatím si předehřejeme troubu. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem s lžící mléka a posypeme je mákem. Pečeme dozlatova na 170°C asi 30 minut.