FOCACCIA-tradiční italský chléb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny: 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, ½ kávové lžičky soli, 125 ml vlažného mléka, 125 ml vlažné vody, 10 g čerstvých kvasnic, 1 PL krystalového cukru, 50 g olivového oleje.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ve vlažné vodě s mlékem rozmícháme kvasnice, přidáme cukr, olej a polovinu mouky. Nakonec doplníme solí a zbytkem mouky. Vypracujeme těsto, které necháme v pokojové teplotě zakryté kynout 40 minut.

Pak vyválíme asi půlcentimetrový plát, vykrojíme kola o průměru 12 cm a přeneseme je na plech s pečícím papírem.
Znovu necháme kynout po dobu 60 – 90 minut. Na vykynutých plackách můžeme prstem vytlačit důlky, jak je někde zvykem (viz obrázková příloha) a jemně posolíme (lze posypat drceným rozmarýnem).

Při teplotě 180 st. C pečeme dozlatova asi 20/25 min. Po vytažení z trouby ještě horké pečivo potřeme studenou vodou
a necháme vychladnout.

Konzumujeme jako přílohu nebo plníme, jak nám chutná (šunkou, polotvrdým sýrem, rajčetem, hlávkovým salátem…). Chlebová placka také výtečně chutná s olivami i posypaná oreganem.

Pro zajímavost:
Focaccia - měkká chlebová placka je složením těsta příbuzná pizzy, jen vyžaduje o něco víc droždí i olivového oleje a peče se silnější. Je velmi vhodná pro letní období, kdy se skvěle doplňuje s chutí čerstvých bylinek, rajčat nebo oliv, rozmarýnu, dokonce i s utřeným česnekem. Také je výborná k salátu, či grilovanému masu, ale i dochucená sladkou pomazánkou.

Přeji dobré pochutnání.

Na obrázku je mini-focaccia plněná salátem Ice berg, plátkem velkého rajčete a syrovou šunkou prosciutto di Parma. Ostatní bochánky mají typické, prsty vytlačené důlky, ještě před pečením.
Pro sobotní domácí párty na naší zahradě jsem připravila z italského chleba, upečeném v nízké vrstvě na plechu, chuťovku v podobě vykrajovaných kostiček se zapíchnutými kokteilovými rajčátky, zelenými olivami i opekanými párečky. Fantazii se meze nekladou.
Focaccia může mít zkrátka různé tvary a velikosti. Tato je upečená ve formě a rozkrojená se může naplnit nejen nutelou, ale jakoukoliv šunkou, anglickou slaninou, plátkem sýru, rajčátky i rukolou… Upečená se jako příloha často trhá rukama, což má svůj smysl, protože se zdá, že každý kousek má rozličnou chuť.