Jablkový koláč s krémem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150g měkkého másla, 50g cukru, 30g mletých mandlí, 1 vejce, citrónová kůra, sůl, 150g hladké mouky, 130g špaldové celozrnné mouky. Náplň: 3 jablka, 200g creme fraiche, 150g šlehačky, 20g cukru, 3 žloutky, mletá vanilka. Citrón do vody na namáčení jablek, meruňková marmeláda na potření

POSTUP PŘÍPRAVY

Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, sůl, kůru, mandle a mouky. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici ztuhnout. Poté rozválíme do koláčové formy (26cm), okraje seřízneme. Na těsto dáme pečící papír a a vysypeme fazole (zátěž) e pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C 10min. Poté vyndáme fazole, nalijeme krém (smíchat všechny ingredience) a dáme péct na 10-15min. na 180°C. Poté naskládáme plátky jablek a vrátíme zpět do trouby na 45min. Ještě horký koláč potřeme horkou marmeládou (svařit s cca 10g vody) a necháme vychladnout. Jablka rozpůlím, vydloubneme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky, které hned házíme do mísy s vodou, do které jsme vymačkali citrón. Před použitím slijeme, aby nebyla jablka mokrá.

...
...
...
...
...
...
...
...