DOMÁCÍ BRAMBOROVÝ CHLÉB - recept polopatycký i pro začátečníky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 hrnky hladké pšeničné (nebo špaldové) mouky, 1 hrnek celozrnné, já měla špaldovou, 1 hr. žitné mouky, (budu postupně zkoušet i jiné kombinace), 1 lžička suš. droždí, 3/4 hrnku vařených jemně strouhaných brambor, 1 pol. lž. soli, 1 lžička kmínu,1 lžíce oleje,1 lžíce octa, 2 hrnky vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Chléb kyne přes noc, je třeba s tím počítat. Všechny přísady smícháme v tužší! těsto, kynutím těsto zřídne.Někdy je třeba přidat vodu nebo naopak mouku, záleží na použitých surovinách. Není třeba žádné velké hnětení, opravdu jen pořádně spojit, přikryjeme utěrkou a při pokojové teplotě necháme kynout 12-16 hodin. Pokud je v místnosti velké teplo, a těsto kyne moc rychle, dáme mísu do lednice, nakyne i tam.

Ráno zapnout troubu na 220-230 st. C, vložit do ní jakýkoliv pekáč s i poklicí!!!! a nechat půl hodiny pořádně rozpálit.
Mezitím těsto, pokud je hustší, vyklopit na pomoučený vál, a mokrýma rukama rozprostřít placku cca 3 cm vysokou. Nechat kynout 30 min. Potom složit jako obálku, a přendat do rozpáleného pekáče, na dno nasypat trochu mouky, když mouka hned začne vonět, je správně rozehřátý. S tvarem a tvořením bochánku si nedělejte starosti, chleba se povede tak jako tak a tvar si udělá podle sebe:-)
Pokud je těsto řídší a špatně by se sním na vále pracovalo, jen ho v míse přetočím a nechám kynout v míse v teple po dobu, po kterou se rozpaluje trouba. Pak přemístím těsto rovnou z misky do rozpáleného pekáče s moukou. Posypu kmínem, slunečnicí....co kdo rád.

Teď už jen rychle přiklopit a přiklopené pécti 30-40 min. na 220, potom odklopit a dopéct 20-30 min do pěkné barvy. Vyndat, vyklopit, jde to uplně samo, nechat vychladnout na mřížce.

Chlebík je úžasně vláčný i další den, vyzkoušejte, dejte vědět:-)