Jablečný koláč s pudinkem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 250 g másla nebo Hery, 200 g cukru moučka, 3 žloutky, 2 vrchovaté PL kysané smetany, 1 lžička prášku do pečiva, citronová kůra. Náplň: 750 g na plátky nakrájených jablek, 150 g cukru krupice, šťáva z ½ citronu, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 lžička skořice. Pudink: 400 ml mléka, 2 PL cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2/3 a 1/3 díl. Obě části zabalíme do potravinových fólií, větší uložíme na půl hodiny do ledničky, menší do mrazničky. rnJablka s cukrem a citronovou šťávou malinko podlijeme vodou a přivedeme k varu. Přilijeme pudinkový prášek, rozmíchaný v trošce vody a 1 minutu povaříme. Přidáme skořici a necháme vychladnout. rnVětší těsto rozválíme a přeneseme na slabě vymazaný plech 30x40 cm, popícháme vidličkou a předpečeme na 180°C asi 15 minut. Na mírně vychladlý korpus nalijeme horký pudink, uvařený z mléka, na pudink urovnáme jablečnou náplň a nastrouháme těsto z mrazničky. Dopékáme ještě asi 40 minut. rnKrájíme po vychladnutí.