OŘECHOVÝ DORT S ČOKOKRÉMEM

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

korpus: 130 g másla, 8 bílků, 8 žloutků, 280 g krupicového cukru, 100 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g nahrubo sekaných vlašských ořechů, 100 ml pomerančového likéru na pokapání hotového korpusu

POSTUP PŘÍPRAVY

Poctivý domácí dort, který nejlépe chutná až druhý a třetí den, když se důkladně proleží. Propojení ořechové a čokoládové chuti je fantastické. Pamatujme na to, abychom korpus upekli o den dříve, než budeme dort zdobit. Dortový ráfek obalíme pečicím papírem (tak vytvoříme dno a nemusíme ho vymazávat a vysypávat) nebo dno formy vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Máslo vyšleháme s 1/3 cukru. Do vyšlehaného másla postupně zašleháme žloutky. Bílky ušleháme (nejlépe ručně), šleháme pomalu a postupně přisypáváme cukr. 1/4 sněhu vmícháme do žloutkovo-cukrové hmoty a teprve poté zbylou část. Nakonec zlehka a důkladně přimícháme všechny sypké ingredience. Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C 45−50 minut. Druhý den korpus rozkrojíme na tři díly. Krém: 350 g min. 53 % čokolády, 100 ml 33 % smetany, 7 bílků
60 g moučkového cukru. Smetanu krátce povaříme a necháme zchladnout na 90 °C. Potom smícháme s rozpuštěnou čokoládou (rozpustíme předem ve vodní lázni), dobře promícháme a nakonec přidáme ušlehané bílky s moučkovým cukrem. Jeden ze tří dílů korpusu vložíme na podložku do dortového ráfku, pokapeme pomerančovým likérem, zalijeme krémem. Zopakujeme ještě dvakrát. V lednici necháme ztuhnout, poté dozdobíme.