ZLATAVÉ HOUSTIČKY s dýňovým pyré



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience: 500 g oranžové dýně, 500 g polohrubé mouky, 15 g čerstvého droždí, 30 g vlažné vody na kvásek, 15 ml olivového oleje (můžeme nahradit slunečnicovým olejem), 10 g soli.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejprve oloupeme dýni, očistíme ji od semínek, nakrájíme na silnější plátky, které vložíme na plech s pečícím papírem a pečeme v rozehřáté troubě zhruba 30/40 min na 200 st. C. Pak dýňové kousky rozmixujeme a necháme vychladnout.

Připravíme kvásek z vlažné vody, droždí, špetky cukru a lžíce mouky. Do mísy vsypeme předepsané množství mouky, vlijeme kvásek a 350 g odvážené rozmixované dýňové směsi i s tekutinou. Dobře rozmícháme a nakonec přidáme olej a sůl. Těsto propracujeme a pokračujeme na kuchyňské pracovní desce, kam ho vyklopíme. Pokud je řidší, dobře desku pomoučíme
a pokud je těsto hutnější, navlhčíme si ruce. Velmi záleží na kvalitě mouky i na dýni, kolik obsahuje vody. Vypracované těsto vložíme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme kynout 2-3 hodiny v pokojové teplotě.

Vykynuté těsto znovu vyklopíme na pomoučenou desku a rozválíme obdélník. Levou stranu přehneme v polovině plátu na pravou (jako knihu), okraje mírně stiskneme. Vše opakujeme ještě 2x a pak těsto rozdělíme na 8 kousků, z kterých vytvoříme kuličky a vložíme je na plech s pečícím papírem. Volně je svážeme provázkem dle obrázkové přílohy. Vše přikryjeme utěrkou a necháme kynout další hodinu.

Po uplynutí této doby pečeme 30 minut v rozpálené troubě na 190 st. C. Pět minut před koncem odstraníme z bochánků provázky, zkontrolujeme barvu spodní části a dopečeme dozlatova. Po vytažení z trouby necháme housky vychladnout.

Pohled na řez nadýchaného a díky oranžové dýni krásně zbarveného pečiva.
Košík napečených zlatavých houstiček.
Bochánky svážeme tak, aby se na každém z nich vytvarovalo osm dílků. Nezapomeneme provázky před koncem pečení opatrně odstranit.