Pruhované pomerančové řezy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 4 vejce, 100 g cukru krupice, 3 PL oleje, 100 g polohrubé mouky. Krém pomerančový: 400 ml pomerančové šťávy nebo džusu, 2 PL cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek, 50 g másla. Bílý krém: 250 g vaničkového tvarohu, 200 g zakysané smetany, asi 3 PL cukru moučka, 1 lžička vanilkového extraktu, 3 želatinové plátky. Dále: marmeláda, čokoládové hoblinky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, přidáme olej a lehce vmícháme prosátou mouku. Těsto rozetřeme na plech 30x40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 200°C upečeme (12 minut). Vychladlý korpus obrátíme, stáhneme papír a korpus rozkrojíme na dvě půlky. Jeden díl uložíme na tác spodní stranou nahoru a tence jej potřeme marmeládou.
Pomerančovou šťávu s cukrem přivedeme k varu, vmícháme pudinkový prášek, rozmíchaný v trošce šťávy a 1 minutu povaříme, v horké kaši rozpustíme máslo a krém vychladíme. Naplníme sáček s hladkou špičkou a děláme na marmeládu pruhy kousek od sebe, uděláme i okraje.
Bílý krém: Zamícháme tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a vanilkový extrakt. Želatinové plátky na 10 minut namočíme do studené vody, pak je opatrně v trošce vody rozpustíme a vlijeme do tvarohu. Krémem naplníme sáček s hladkou špičkou a zaplníme mezery mezi pruhy. Necháme ztuhnout v ledničce.
Spodní stranu druhé půlky korpusu také potřeme marmeládou, přiložíme marmeládou na ztuhlý krém a na horní stranu nastříkáme proužky tentokrát v jiném směru (když na spodní díl děláme proužky po délce, na horní je uděláme na šířku). Do mezer opět nastříkáme bílý krém a necháme ztuhnout v ledničce. Povrch dozdobíme hoblinkami z čokolády.

nakrájené celé řezy