SPIRÁLKY-PEČIVO pro různé příležitosti



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

125 g hladké mouky, ½ sáčku kypřícího prášku (používám bezfosfátový ze zdravé výživy), 135 g bílého hustého jogurtu, ½ kávové lžičky soli, 1 rozšlehané vejce na potření před pečením, pro dozdobení malé kousky černých oliv (očka) proužky červené feferonky nebo kapie (jazýček), trochu nemletého máku na posypání, popř. bylinky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup práce:
Všechny předepsané suroviny zpracujeme do hladkého těsta, z kterého pak vytvoříme kousky (1 ks odvážíme 25-26 g). Každý jednotlivý bochánek vyválíme na tenký a dlouhý váleček o průměru zhruba 1 cm a natočíme na špejli, oba konce předtím vytvarujeme do špičky. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo bylinkami a pečeme asi 15-20 minut ve vyhřáté troubě na 180 st. C. Po 15. minutách zkontrolujeme barvu, která by měla být jemně zlatavá.

Pokud se kvůli dětem rozhodneme pro podobu háďátek, které jsou na obrázku, zde je postup:
Jeden konec vyváleného válečku zmáčkneme do špičky (ocásek) a opačný konec vymodelujeme dokulata (hlavička), kam vmáčkneme párátko, aby se vytvořil otvor pro otevřenou pusinku.

Hadíka natočíme na špejli, v hlavičce z kousků černých oliv vytvoříme očka a stejným způsobem spotřebujeme všechno těsto. Pak postupujeme stejně, jak je popsáno v předešlém odstavci. Po upečení vytáhneme z hlaviček párátka a do otvoru (pusinky) vložíme kousek červené feferonky (hadí jazýčky).

Pečivo se výborně uplatní k různým grilovaným chuťovkám i při různých párty…dobré pochutnání.