POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Ingredience na těsto: 300 g polohrubé mouky (já použila americkou s názvem Manitoba), 80 g moučkového cukru, 80 g másla, ½ sáčku kypřícího prášku z prodejny zdravé výživy, 1 celé vejce, špetku strouhané kůry z bio-citronu, trochu mléka na doředění. Ingredience na náplň: 250 g vypeckovaných čerstvých nebo kompotovaných třešní, 2-3 PL višňového džemu, hrst vyloupaných pistácií, hrst hrubě nasekaných mandlí bez slupky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do průhledné fólie a vložíme na 30 minut do lednice. Poté odřízneme ¼ vychlazeného těsta, odložíme bokem a nachystáme 2 pečící papíry, mezi kterými vyválíme zbývající větší díl těsta. Tento plát vložíme do formy o průměru 24 cm, potřeme džemem a pokryjeme třešněmi s oříšky. Na závěr rozdrobíme na vrchní plochu odložený díl těsta.
Pečeme dorůžova 20-30 minut v předehřáté troubě na 180/190 st C.
Moučník necháme vychladnout a pak ho jemně posypeme vanilkovým cukrem.
Dobré pochutnání.
Koláč je výborný, když ho po upečení necháme vychládnout a pár hodin zaležet. |