HAMBURGEROVÉ HOUSKY sypané mákem a sezamovými semínky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

450 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného), 20 g cukru, 30 g másla, 180 g vlažné vody, 1 celé vejce, 1 kávová lžička soli, 1 žloutek na potření, ½ deci mléka na potření, na posypání malou hrst nemletého máku a sezamových semínek.

POSTUP PŘÍPRAVY

V mouce uděláme důlek, ve kterém necháme rozpustit rozdrobené droždí s trochou vody. Pak přidáme předepsané suroviny-zbytek vody se solí nakonec a vypracujeme hladké, elastické těsto, které přikryjeme a necháme 2 hodiny kynout.

Těsto pak vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 8-9 ks, které vytvarujeme na kouličky. Vložíme je na plech s pečícím papírem, malinko je ve středu stiskneme a necháme dokynout. Asi po hodině je potřeme rozšlehaným žloutkem v mléce, posypeme nemletým mákem a semínky.

Pečeme je asi 15 minut v rozpálené troubě na 190 st. C. Po vychládnutí housky podélně rozřízneme a připravíme hamburgery.

Dobré pochutnání.

Americký recept podle Laurel Evansové.