MĚKKÉ VÁNOČNÍ PERNÍČKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

350 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 90 g másla, 2 PL medu, 2 vejce, ½ PL sody, 1 PL perníkového koření, 2 PL rumu, špetka citronové strouhané kůry, špetka skořice.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z předepsaných surovin vypracujeme hladké a pružné těsto, zabalíme do potravinové fólie a v ledničce necháme uležet do dalšího dne (pokud ovšem spěcháme, je možné pracovat s těstem hned, nic se nestane). Následující den těsto vyjmeme z ledničky, které zhruba po hodině prohněteme, vyválíme plát a formičkami vykrajujeme libovolné tvary perníčků.

S těstem se pracuje velmi dobře, nelepí se, není tedy třeba zbytečně podsypávat moukou. Jednotlivé kousky přemístíme na plech s pečícím papírem a pokud budeme chtít cukroví lesklejší, můžeme ho potřít rozšlehaným bílkem, smíchaným s kapkou vody.

Pečeme v rozehřáté troubě po dobu 9-10 minut při teplotě 160 st. C. Tenčí těsto pečeme samozřejmě kratší dobu, abychom ho nevysušili. Horké perníčky, čerstvě vytažené z trouby, ihned přemístíme na pracovní desku, aby na horkém plechu neztvrdly.

Hotové perníčky jsou hned vláčné, výborné namáčené v čokoládové polevě, ale skvělé i bez ní. Dají se konzumovat ještě ten den, trvanlivost mají do jednoho měsíce. Pokud je budeme skladovat se sušenou pomerančovou kůrou, nejenže se krásně provoní, ale budou chutnější a měkčí.

Přeji dobrou chuť.