Karamelové kousky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 300g másla, vanilka, 100g cukru, sůl, 200g hladké mouky, 200g špaldové mouky. Ořechová směs: 300g šlehačky, 150g cukru, 1/4 lžičky soli, 150g medu, 450g solených arašídů, 45g másla.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vypracujeme těsto a necháme v chladu. Poté rozválíme na placku, přendáme do pekáčku, propícháme vidličkou a pečeme na 180 - 200°C asi 15-17min. Na předpečený korpus naneseme ořechovou směs v rovnoměrné vrstvě, vrátíme do trouby a pečeme dalších cca 15min. Poté necháme vychladnout cca 2 hodiny v zimě a nakrájíme na kousky (nebo můžeme vykrajovat třeba hvězdy). Když je placka teplá korpus se hodně drolí. Příprava směsi: Svaříme smetanu s cukrem, solí a medem. Po dosažení bodu varu přidáme ořechy a máslo. Vaříme za častého míchání na středním až silném stupni ještě asi 10 min. Necháme částečně vychladnout (nesmí směs ztuhnout) než dáme na předpečený korpus.