Datlové košíčky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 100g cukru, 2 žloutky, 250g másla, citrónová kůra, vanilka, 350g pšeničné celozrnné mouky. Náplň: 200g datlové pasty, 200g mletých mandlí (až téměř na pastu), 2 lžíce rumu, vanilka, 250g mléka, 1 vanilkový pudink, 200g másla. Čokopoleva. Krém do cukroví (trvanlivější) : 200g datlové pasty, 130g vody 1 lžíce polohrubé mouky, 100g mletých mandlí, 200g másla, rum.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vypracujeme těsto a necháme v chladu. Poté upečeme ve formách na košíčky a necháme vychladnout. Z mléka uvaříme pudink a necháme lehce vychladnout (ne úplně), poté vše smícháme a vymícháme krém, který necháme vychladnout. Poté plníme hladkou špičkou do upečených košíčků. Po vychlazení namáčíme v čokoládové polevě. Příprava trvanlivějšího krému: ve studené vodě rozmícháme mouku, přivedeme k varu a chvíli povaříme, poté přidáme polovinu datlové pasty (můžeme i celou). Přikryjeme fólií a necháme vychladnout. Poté vyšleháme máslo do pěny, popřípadě se zbytkem pasty a zašleháme moučnou směs. Nakonec ochutíme rumem.