Stromeček s ořechovou náplní



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 250 ml mléka, 2 žloutky, 100 g másla, 60 g cukru krupice, 500 g hladké a polohrubé mouky napůl, sůl, 26 g droždí, citronová kůra. Náplň: 200 g nastrouhaných ořechů, 150 g cukru krupice, 150 ml mléka, skořice, citronová kůra. Dále: vejce na potření, mandlové plátky.

POSTUP PŘÍPRAVY

V jednom televizním pořadu jsem viděla dělat z kynutého těsta takový stromeček. Tam měli slanou náplň s jiným těstem, já jsem se rozhodla pro sladkou variantu s ořechovou náplní, když těch ořechů je letos hodně. S tímto těstem se dobře pracuje, stromeček je zajímavý a hlavně moc dobrý.

Zaděláme těsto v pekárně nebo s kváskem ručně. Těsto necháme vykynout. Svaříme mléko s cukrem, vmícháme ořechy, skořici a citronovou kůru. Náplň necháme vychladnout.
Na velký plech s pečícím papírem rozložíme polovinu těsta do tvaru stromečku a rovnoměrně naneseme náplň. Druhou půlku těsta rozválíme na silikonové podložce do požadovaného tvaru, i s podložkou těsto převrátíme na náplň a podložku odstraníme. Těsto na bocích nařežeme a jednotlivé pruhy zakroutíme. Celý stromeček potřeme rozšlehaným vejcem s kapkou mléka a posypeme mandlovými plátky. Necháme ještě chvíli kynout na plechu, potom v předehřáté troubě upečeme. (Já jsem pekla na 190°C 25 minut.)

s náplní
obě těsta na sobě
před pečením
na řezu