DATLOVÝ KOLÁČ s ořechy - tzv. „Saharský koláč“



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 130 g jemného krystalového cukru, 120 g hrubě nasekaných vlašských ořechů, 40 g másla, 150 g vypeckovaných datlí, 1 celé vejce střední velikosti, 400 ml horké vody, 1 malý panák rumu, malá špetka soli.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vypeckované datle nakrájíme na čtvrtky, vložíme do mísy, přidáme máslo, rum, vše zalijeme vařící vodou, zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Zvlášť vyšleháme vejce s cukrem a špetkou soli.
Do vychlazené datlové směsi postupně vmícháme mouku s kypřícím práškem a vaječnou směs.

Těsto řádně promícháme, přidáme nasekané ořechy, opět promícháme a vlijeme do formy (průměr 24 cm) s pečícím papírem, ve které necháme těsto zaležet asi 20 minut. Nakonec moučník pečeme přibližně 60 minut při teplotě 160 st. C. Deset minut před koncem vyzkoušíme špejlí propečenost. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

Díky ovoci i ořechům získá koláč pěknou pískovou barvu. Je specifický svým jemně popraskaným povrchem, protože je pokrytý drobnými prasklinkami a připomíná vyprahlý povrch pouště.

Proto se mu také často říká Saharský koláč, který je ale naopak díky máslu i ořechům vláčný, celkově chutný a sytý. I když není příliš sladký, cukrovat ho moc není třeba, datle v něm jsou sladké. Dobré pochutnání.

Z tohoto pohledu jsou dobře vidět drobné prasklinky, které jsou pro datlový koláč typické. Je velmi chutný a sytý, protože je plný datlí a ořechů.