Toustový chleba s tmavým lněným semínkem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150gr pšeničné celozrnné mouky (jemně mletá), 350gr pšeničné mouky 00, 300 ml vody, 20gr droždí, troška cukru do kvásku, 50gr změklého másla + máslo na vymazání formy a potření chleba, 10gr soli (dávám čajovou lžičku),tmavé lněné semínko asi 2 lžíce ( nebo jiné semínko)

POSTUP PŘÍPRAVY

Zaděláme kynuté těsto (droždí + cukr + voda = kvásek) + zbytek surovin,nakonec přimícháme lněné semínko. Těsto dělám volnější, žádné tuhé, Necháme vykynout na dvojnásobek. Vyklopíme, můžeme vyválet, ale volnější těsto jde hezky roztáhnout rukama na lince a smotáme do rolády. Dáme kynout do formy vytřené změklým máslem.Vytírám rukama. Opět necháme kynout,podle teploty asi 1h. Před pečením potřeme rozpuštěným máslem. Troubu vyhřejeme na 200st, chvíli tak pečeme,pak stáhneme troubu na 170st a dopékáme. 20-30 minut,podle vaší trouby. Po upečení můžeme ještě natřít rozpuštěným máslem, kůrka krásně změkne a voní nádherně máslem.

Dobrou chuť

***
roztáhlé těsto
Nakynutý - obyčejný bez semínek
obyčejný bez semínek - stočený