Švédské kuličky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g mletého masa (250g krkovice, 250g hovězího zadního), sůl, pepř, mleté nové koření, muškátový ořech, 1 plátek toustového chleba, 3 lžíce mléka, 1 vejce, 250 - 300g vývaru, přepuštěné máslo, kopr, 3 lžíce šlehačky, 1 lžíce hladké mouky, 1 velká lžíce brusinek + k podávání

POSTUP PŘÍPRAVY

Maso smícháme s vejcem, chlebem namočeným v mléce, solí, kořením a koprem. Vytvarujeme malé kuličky a necháme v chladu minimálně hodinu odpočinout. Poté na másle osmažíme ze všech stran. Kuličky buď vyndáme nebo shrneme na stranu, přidáme kousek másla a zaprášíme lžící mouky (uděláme jíšku) a zalijeme vývarem. Přiklopíme a dusíme hodinu. Poté kuličky vyndáme, šťávu přecedíme a zredukujeme na požadovanou hustotu. Nakonec přidáme brusinky a šlehačku. Podáváme s bramborovou kaší a brusinkami.

...
...
...
...
...