Focaccia



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Preferment: 125g hladké mouky, 150g vody, 10g droždí. Těsto: 375g hladké mouky, 150g vody, 1 lžíce olivového oleje, 10g sladěnky, 10g soli. Olivový olej.

POSTUP PŘÍPRAVY

Smícháme suroviny na preferment a necháme 1,5 hodiny kynout. Poté přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme kynuté těsto. Potřeme ho olejem a necháme v míse kynout. 4x po deseti minutách a 2x po čtyřiceti minutách těsto popřekládáme a vždy potřeme olejem a necháme přikryté kynout. Pak překlopíme na pomoučený vál a rozdělíme na dvě části, které opatrně, abychom vymačkali co nejméně vzduchu, upravíme rukama. Přikryjeme a necháme 20 min. Poté těsto opatrně roztáhneme na placku a přeneseme na pečící papír. Na papíru necháme ještě chvíli kynout, poté uděláme prstama důlky a potřeme celou plochu olejem. Mezi tím nahříváme troubu s pečícím kamenem (minimálně 30 min.) nebo alespoň plechem na 230°C. Placky pečeme postupně v hodně vyhřáté troubě na 230°c asi 7 min., poté na gril asi 3 minuty - pro křupavou variantu. Pro vláčnou variantu dopečeme bez grilu.

...
...
...
...
...
...
...
...
...