Arašídové košíčky s ganache



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 113 g másla, 113 g jemného arašídového másla, 100 g cukru krupice, 100 g třtinového cukru, 1 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu, 155 g hladké mouky, ¾ lžičky jedlé sody, špetka soli. Náplň: 150 g hořké čokolády, 150 ml 33% smetany. Dále: čokoládová poleva.

POSTUP PŘÍPRAVY

Změklé máslo s arašídovým máslem a cukry vyšleháme do pěny, lžící vmícháme vejce, vanilkový extrakt a mouku se sodou a solí. Děláme kuličky velikosti vlašského ořechu a ty pokládáme do formy na minimuffiny. (Nedávala jsem papírové košíčky ani jsem formu nevymazávala.) Pečeme v předehřáté troubě lehce dozlatova. (V receptu bylo uvedeno 165°C 14-16 minut, moje trouba potřebovala 180°C 18 minut.) Ihned po upečení promáčkneme malou odměrkou nebo nějakým jiným vhodným předmětem důlky. Košíčky necháme vychladnout, po upečení jsou velice křehoučké, až vychladnutím zpevní. Vyndáme je z formy ve chvíli, kdy jsou téměř studené a jdou krásně vyndat.
Smetanu ohřejeme skoro k varu, odstavíme, nasypeme do ní na kousky nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nespojí. Do každého košíčku nalijeme asi 2 malé lžičky ganache a necháme ztuhnout. Pocákáme polevou.
Košíčky uchováváme v uzavřené dóze v ledničce.

Recept mě zaujal na internetu, dokonce jsem si kvůli němu koupila formu na minimuffiny. Náplň není původní, v receptu byla čokoláda se Salkem, já tam dala ganache. Košíčky se dobře dělají, jsou jemné a naprosto fantastické.

kuličky se dobře dělají, těsto nelepí
důlky jsem dělala odměrkou
vyndat šly krásně, byly jen lehce vlažné, téměř studené
kombinace arašídového másla a čokolády je fantastická