Hovězí kýta na víně s máslovo-parmezánovou polentou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hovězí kýty, ½ lžičky soli, ½ lžičky třtinového cukru, ¼ lžičky mleté papriky, bílý pepř, 2-3 lžíce sušené cibule, 5 stroužků česneku, 150 ml vody, 150 ml červeného vína, 1 lžíce Worcesterové omáčky; * NA ZAHUŠTĚNÍ: 1 lžíce kukuřičného škrobu, 50 ml vody; * MÁSLOVO-PARMEZÁNOVÁ POLENTA: 100 g instantní polenty, 1 l vody, 1 lžička soli, 3 lžíce másla, 2-3 lžíce nastrouhaného parmezánu

POSTUP PŘÍPRAVY

Česnek pokrájet na malé kostičky.

Maso vložit do hrnce, poprášit solí + cukrem + paprikou + pepřem a posypat cibulí a česnekem.
Zalít vodou + vínem + worcesterovou omáčkou.

Pomalit na LOW 6-7 hodin (3,5l hrnec).

Kukuřičný škrob rozšlehat s vodou.
Maso opatrně vyjmout a dát stranou.
Do hrnce přilít škrob a dobře rozmíchat.

Pomalit na LOW 10 minut.

V případě potřeby upravit konzistenci sosu vodou nebo vínem.


POLENTA:
Dát vařit vodu a jakmile začne vařit, přidat sůl a za stálého míchání pomalu vsypat polentu.
Vařit 10 minut - občas zamíchat (v případě potřeby upravit konzistenci přidáním polenty nebo vody).
Potom polentu odstavit z plotny a přimíchat máslo a parmezán.

Hotovou polentu je možné sefvírovat rovnou jako kaši, nebo nalt do formy či natřít do pekáčku vhodné velikosti a nechat ztuhnout.
Ztuhlou polentu je před podánm možné ohřát (v mikrovlnce nebo v páře), nebo osmahnout na pánvi.