DOMÁCÍ PIŠKOTY SAVOIARDI PRO PŘÍPRAVU TIRAMISU



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Dávka na 1 plech: 45 g hladké pšeničné mouky, 1 PL kukuřičného škrobu, 35 g jemného krystalového cukru, 2 ks menších, čerstvých vajec (oddělíme bílky od žloutků), 1 PL moučkového cukru na posyp před pečením.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tyto proslulé piškoty získaly svůj název „Savoiardi“ díky italské královské rodině Savoy již v době rané renesance. Podle tradičního jednoduchého receptu se v Itálii pečou dodnes a jsou pro tuto zemi natolik důležité, že je název i s přesnou recepturou chráněný. Křehké sušenky tvoří základní složku pro mnoho italských dezertů, z kterých je nejznámější tiramisu.

Postup:
Nejprve si připravíme plech s pečícím papírem a rozehřejeme troubu na 180 st. C. Pak vyšleháme bílky při vyšších otáčkách a hlídáme moment, kdy se začne tvořit sníh. V tuto chvíli, stále šleháme, přisypáváme cukr krystal a nakonec vyšleháme pevný sníh, do kterého opatrně vmícháme rozšlehané žloutky. Ty jsme předem pouze lehce a krátce ručně našlehali metličkou, případně vidličkou. Nakonec do mísy s nadýchanou vaječnou směsí prosejeme hladkou mouku smíchanou s kukuřičnou moučkou a lehounce promícháme.

Hladkým těstem naplníme zdobící sáček s kulatou špičkou a na plech stříkáme tenčí proužky stejných velikostí, které na závěr přes sitko jemně posypeme hladkým cukrem. Několik minut počkáme, aby se cukr vsákl do těsta a znovu pocukrujeme. Pečeme podle velikosti piškotů zhruba kolem dvanácti minut do mírně zlatavého odstínu.

Jsou lehké a snadno stravitelné, pro samostatnou konzumaci výborně chutnají namáčené v horké čokoládě nebo v cappuccinu, můžeme je použít při výrobě charlotty a pokud křehoučké piškotky zvolíme ke snídani, skvěle zasytí spolu s mlékem, či kávou.

Jestliže chceme získat lahodné, křehké a nadýchané piškoty, je důležité nastříkané těsto na plechu ještě před pečením pocukrovat tak, jak bylo popsáno. Pro docílení stejných a pravidelných tvarů lze použít silikonovou formu určenou pro pečení dlouhých cukrářských piškotů.

Přeji dobrou chuť.