NAKLÁDANÉ BÍLÉ MASÍČKO- šťavnaté a voňavé



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience do vývaru: 1,5 kg kuřecího, krůtího nebo králičího masa, 1 menší cibule, 1 menší pórek, 1 mrkev, 2 ks řapíkatého celeru, několik snítků čerstvého tymiánu (lze nahradit sušeným) pár lístků petržele, 3 kuličky jalovce. Ingredience pro naložení: 10 lístků šalvěje, 5 stroužků česneku, 10 kuliček pepře, 1 bobkový list, 1 větvička rozmarýnu, 1 stonek čerstvého tymiánu, olivový olej (lze nahradit slunečnicovým), sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY

Všechny suroviny kromě masa se vloží do hrnce se studenou vodou a nechají přejít varem. Vhodí se maso, uvaří do měkka a nechá se ve vývaru vychládnout. Pak se maso vyjme, osuší, ručně obere od kosti (nekrájí se), vytváří se různé kousky a vloží do misky s víčkem nebo zavařovací sklenice s uzávěrem. Vývar se použije pro polévku.

Zalije se olejem - maso by mělo být ponořené a vloží se uzavřené do lednice minimálně na 1 den. Před jídlem se pak nechá řádně odkapat. Masíčko je měkké, velmi voňavé a šťavnaté, chuťově připomíná konzervovaného tuňáka ve skle. Lze servírovat s vařenými těstovinami, s rýží i zeleninovým salátem. Výtečné jsou také houby konzervované na stejný způsob.

Všechny popisované přísady kromě postupu se dají zaměnit, je na každém, jaké koření nebo bylinky si zvolí a které má rád. Pokud není přístup k čerstvým bylinkám, nahradí se sušenými.

Tento postup je prastarý, vznikl v časech, kdy ještě neexistovala lednička a byl to jeden z mnoha způsobů konzervace pro uchování čerstvých potravin.

Přeji dobré pochutnání.