Osvěžující borůvkový dort



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 200 g Be Be sušenek (směs kakaové a celozrnné), 100 g másla, 2 PL mléka. Náplň: 500 g bílého jogurtu, 250 g tvarohu ve vaničce, 5 PL cukru moučka, 250 ml smetany 33 %, 1 sáček jemně mleté želatiny Dr. Oetker (20 g), 4 PL vody, 85 g lesních borůvek (dala jsem mražené), 2 PL cukru, 2 PL vody. Dále: několik jahod, 1 čiré dortové želé, 2 PL cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

Boky dortové formy průměr 24 cm vyložíme potravinovou fólií a na dno přivřeme papír na pečení.
Sušenky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěným máslem a přidáme mléko nebo rum. Směs natlačíme na dno formy a necháme v ledničce ztuhnout.
Želatinu nasypeme do 4 PL vody a necháme 10 minut bobtnat. Borůvky s 2 PL vody a 2 PL cukru povaříme a necháme trošku zchladnout, když mají asi tak 60°C, přidáme k nim želatinu a mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Jogurt s tvarohem a moučkovým cukrem promícháme, lehce vmícháme zvlášť ušlehanou šlehačku. 2 lžíce náplně vmícháme do vychladlých borůvek a pak borůvky zamícháme do celé náplně. Na sušenky nalijeme borůvkovou pěnu a necháme v ledničce ztuhnout.
Povrch poklademe plátky jahod a zalijeme dortovým želé, uvařeným v 250 ml vody a 2 PL cukru.
Dort necháme vychladit nejlépe do druhého dne.