JEMNÝ KOLÁČ S JAHODAMI A TVAROHOVOU NÁPLNÍ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny-těsto: 2 čtvrtlitrové hrnky polohrubé mouky, ¾ sáčku kypřícího prášku (kupuji ve zdravé výživě), 1 necelý hrnek jemného krystalového cukru, 1 hrnek mléka, ½ sáčku vanilkového cukru, 2 celá vejce, ½ hrnku slunečnicového oleje. Suroviny-tvarohová náplň: 250 g tvarohu, ½ sáčku vanilkového pudinku, ½ sáčku vanilkového cukru, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1 celé vejce, 1-2 lžíce mléka strouhaná citronová kůra. Suroviny-drobenka: 3 plátky chladného másla, 3 polévkové lžíce moučkového cukru, 3 polévkové lžíce polohrubé mouky, ¼ sáčku kypřícího prášku. Ostatní suroviny: 500 g čerstvých jahod nebo jiné sezónní ovoce ( švestky, borůvky, meruňky, ostružiny, broskve…)

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejdříve si připravíme tvarohovou směs smícháním všech předepsaných surovin na náplň.
Na těsto vyšleháme v misce vejce s oběma cukry, olejem, postupně přidáme mléko a mouku smíchanou s kypřícím práškem.

Metličkou promícháme dohladka a vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu.
Po celé ploše rozprostřeme tvarohovou náplň a poklademe ovocem. Koláč zasypeme drobenkou a pečeme zhruba 30-40 minut při teplotě 180 st. C.

Pro zpevnění tvarohové náplně necháme vychladnout, pak nakrájíme a mírně posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.

Přeji dobrou chuť.