PLNĚNÉ SLANÉ KOLÁČKY ve tvaru kytiček



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g hladké mouky, 150 g chladného másla, 2-3 PL ledové vody.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ze surovin vypracujeme těsto a ve fólii uložíme na ½ hodiny do lednice.
Pak těsto vyválíme na plát o síle 2-3 mm, vykrájíme a vytvoříme korpusy dortíků, naplníme zvolenou zeleninovou směsí a upečeme – viz obrazová příloha.
Dobré pochutnání.

Korpusy kytiček vytvoříme tak, že vykrájíme kolečka asi o průměru 10 cm, jejich obvod potřeme mokrým štětečkem. Ke každému kolečku dál vykrájíme 9-10 menších koleček o průměru 2-3 cm, přeložíme je, stočíme do lístečku a přitiskneme po obvodu většího kolečka. Před plněním propícháme dno vidličkou.
Do středu každé kytičky vložíme libovolnou zeleninovou směs (špenát, pórek, brokolici, žampiony se strouhaným sýrem, smetanou, vejcem apod.). Já zvolila hrubě nasekaný špenát dušený na másle a smíchaný s parmezánem, ozdobila nakrájenými olivami, kousky rajčátek, často dozdobím kukuřicí.
Pečeme asi 30 minut při teplotě trouby 180 st. C. Především se však řídíme barvou těsta. Jak okraje zezlátnou, je hotovo.