POTŘEBNÉ PŘÍSADY
300 g hladké mouky, 150 g chladného másla, 2-3 PL ledové vody.
POSTUP PŘÍPRAVY
Ze surovin vypracujeme těsto a ve fólii uložíme na ½ hodiny do lednice.
Pak těsto vyválíme na plát o síle 2-3 mm, vykrájíme a vytvoříme korpusy dortíků, naplníme zvolenou zeleninovou směsí a upečeme – viz obrazová příloha.
Dobré pochutnání.
Korpusy kytiček vytvoříme tak, že vykrájíme kolečka asi o průměru 10 cm, jejich obvod potřeme mokrým štětečkem. Ke každému kolečku dál vykrájíme 9-10 menších koleček o průměru 2-3 cm, přeložíme je, stočíme do lístečku a přitiskneme po obvodu většího kolečka. Před plněním propícháme dno vidličkou. |
Do středu každé kytičky vložíme libovolnou zeleninovou směs (špenát, pórek, brokolici, žampiony se strouhaným sýrem, smetanou, vejcem apod.). Já zvolila hrubě nasekaný špenát dušený na másle a smíchaný s parmezánem, ozdobila nakrájenými olivami, kousky rajčátek, často dozdobím kukuřicí. |
Pečeme asi 30 minut při teplotě trouby 180 st. C. Především se však řídíme barvou těsta. Jak okraje zezlátnou, je hotovo. |