Opičí chleba



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Slánek: 80g vody, 8g soli, 8g droždí. Těsto: 500g hladké mouky, 35g oleje, asi 230g vody, 20g cukru. Náplň: 200g slaniny nebo šunky, 1 stroužek česneku, pepř, sůl, petrželka, oregano (nebo jiné bylinky), 50g parmazánu, olej, cca 50g másla

POSTUP PŘÍPRAVY

Na slánek necháme ve vodě zcela rozpustit sůl, pak přidáme a rozmícháme droždí. Dáme do lednice a můžeme použít v dalších 5 dnech. Na těsto vše smícháme, včetně slánku a uhněteme vláčné těsto. Necháme kynout asi 1 hodinu. Poté uválíme kuličky (minimálně 24 kusů), které namáčíme v náplni (vždy namočíme v tuku a kuličkou nabereme i trochu hustější směsi) a skládáme na sebe do vhodné formy (bábovková, dortová - uprostřed dáme obalenou nádobu vhodnou do trouby, biskupská,...). Když náplň zbyde, nalijeme ji na povrch. Přikryjeme a necháme asi 30 min. kynout. Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 50 min. Vyklopíme a konzumujeme teplé. Na náplň na oleji orestujeme kousky slaniny a česnek, dáme do mísy a přidáme máslo, které se teplem rozpustí. Nakonec přimícháme vše ostatní a máslem nebo olejem doladíme hustotu (musí tam být i tekutá složka). Je dobré péct vždy na plchu nebo jako podložku dát na dno trouby alobal (často vytéká tuk). Podle paní Gottwaldové.

...
...
...
...