Housky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g polohrubé mouky 250 ml mléka 30 g droždí 3 lžičky cukru 1 lžičku soli 1 vejce 50 g rozehřátého másla vejce na potření, na posypání sůl, mák, sezam, kmín a pod.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do mísy prosejeme mouku a v ní uděláme důlek, do kterého nalijeme část vlažného mléka, rozdrobíme droždí a přisypeme cukr. Když droždí vzejde, přidáme zbylé mléko, vejce, sůl, rozehřáté máslo a vypracujeme vláčné těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme vykynout. Pak těsto propracujeme a děláme houstičky, rohlíčky nebo žemličky. Rozložíme je na plech a necháme ještě chvilku kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a podle chuti například mákem, kmínem nebo sezamem. Vložíme do předehřáté trouby ( 170 -180 st.) a zvolna pečeme asi 15 - 20 min. dozlatova.