Domácí rýmovníková mast - bleskurychle zhojí rýmou podrážděné okolí nosu a jiné kožní oděrky či vysušenou kůži



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g nosného základu masti (domácí čisté vepřové sádlo, lékařská vazelína, bambucké máslo či kokosový a 20-30 listů rýmovníku

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Ostříháme listy rýmovníku a nakrájíme je na kousky. Stonky odstraníme, ale ničemu to nebude vadit, když je nasekáte na kousky a přidáte k listům.

2. Připravíme si 200 gramů tuku (já dávala sádlo) a necháme jej rozehřát v pomalém hrnci. Nemáte.li pomalý hrnec, nic se neděje, vše bude stejné, jen to budete vařit na sporáku a budete to muset více hlídat.

3. Do rozpuštěného sádla dáme rýmovník, promícháme tak, aby veškeré kousky byly obaleny tukem. Pomalý hrnec nastavíme na stupeň I. a časomíru na 2 hodiny. Pokud vaříte na sporáku, dejte hrnec na co nejmenší hořák a snižte maximálně plamen. Musí se to jen táhnout, je škvařit! A takto to necháme 2 hodiny. V pomalém hrnci to není potřeba ani hlídat ani míchat. Na sporáku si to ohlídejte.

4. Po dvou hodinách odstavíme, necháme schládnout a do druhého dne dáme do ledničky. Druhý den celý postup varu zopakujeme. Pokud ještě máte listy rýmovníku, přidejte je druhý den do hrnce taky.

5. Po dvou hodinách necháme trošku schládnout, přecedíme přes plátno nebo velmi jemný cedník a nalejeme do kelímků a necháme v ledničce ztuhnout.

6. Mast skladujeme v chladnu a temnu a doba spotřeby je rok, ale vydrží i dva. Rýmovník je rychle rostoucí rostlina, je zbytečné dělat velké množství masti, raději si udělejte každý rok čerstvou.

7. Při rýmě mazejte okolí nosu, aby se předešlo odřeninám, ale stejně dobře zhojí i další kožní oděrky. Máte-li, jako já, od častého mytí a dezinfikování vysušené ruce, je tato mast tou správnou volbou.

8. Na konci varu lze do masti přikápnout několik kapek eukalyptu, což výrazně podpoří její vůni. Mastí, jejiž základ bylo sádlo, můžete mazat dětský i dospělý hrudník při kašli, tak jak to kdysi dělávaly naše babičky a prababičky.