Dýňová polévka s hlávkovým zelím a vepřovým masem. Zahřívací a sytá :-)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
800g vepřových žeber,
3 bobkové listy,
5 kuliček nového koření,
5 kuliček pepře
3 střední cibule
4 stroužky česneku
lžíce sádla
uzená paprika (sypká)
1/2 hlávky středně velkého bílého zelí (hlávkového)
140 g rajského protlaku ( případně méně a plechovku loupaných rajčat)
3 mrkve menší
máslová dýně, nebo dýně hokkaido
zakysaná smetana
POSTUP PŘÍPRAVY
Dáme si vařit vepřové žebra spolu s uvedeným kořením a solí. Vaříme cca 2,5 h, případně v papiňáku 1,5
Vývar scedíme a kosti obereme.
V hrnci na sádle opražíme cibuli, přidáme česnek a necháme provonět. Zasypneme paprikou a přidáme rajský protlak, nebo i loupaná rajčata.
Nakrouhané zelí rozdělíme na třetiny a 2/3 dáme do hrnce k protlaku s cibulkou a přilijeme vývar. Osolíme, opepříme.
Pokud máme máslovou dýni, oloupeme ji, hokkaido se loupat nemusí. 2/3 dáme vařit zvlášť do trošky vody a 1/3 na kostičky přímo do polévky.
Dýni, kterou jsme vařili bokem rozmixujeme a přidáme také do polévky, která tímto zhoustne a polévku mírně osladí.
Nakonec přidáme maso a nastrouhanou mrkev se zbytkem zelí. Zeleninka bude křupat.
Přímo do polévky se dá přidat zakysaná smetana, nebo ji můžete dát až do polévky na talíři.
DOBROU CHUŤ!