Kapustová polévka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg růžičkové kapusty, 1 nastrouhané jablko, sůl, pepř, kmín, majoránka, tymián, muškátový oříšek, přepuštěné máslo, 1 šlehačka, 500g vývaru, ev. kousek orestované anglické slaniny a bílé balzamiko

POSTUP PŘÍPRAVY

Kapustu očistíme, zespodu nařízneme do kříže a hodíme do vroucí osolené vody, vaříme 10 min., poté hned scedíme a propláchneme ledovou vodou. Asi 1/4 kapustiček nakrájíme na půlky nebo čtvrtky a dáme stranou, zbytek překrojíme. Na másle orestujeme jablko a koření. Přidáme 3/4 kapusty, zalijeme vývarem a chvíli povaříme. Poté rozmixujeme dohladka. Vrátíme kousky kapusty, prohřejeme. Dle chuti můžeme dochutit trochou balzamika. Na talíři přidáme orestovanou slaninu.

...
...