Nejlepší boršč s hovězím masem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

hovězí maso 350 g - 500 g, bobkový list 2 ks, černý pepř 2 kuličky, nové koření 2 kuličky, středně velká řepa 2 ks, mrkev 1 ks, čtvrt celeru 1 ks, cibule 1 ks, rajčatový protlak 1 lžíce, bílé zelí 200 g, máslo 30 g, ocet 3lžíce , cukr 3lžíce, hladká mouka 2lžíce, zakysaná smetana, nasekaná pažitka

POSTUP PŘÍPRAVY

Připravte si tři hrnce. Omyté maso vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte bobkové listy, nové koření a pepř. Pomalu vařte, až bude maso měkké.
Zatímco se maso vaří, pokračujte v přípravě zeleniny do polévky. Oloupejte řepu a nakrájejte ji na nudličky. Dejte ji do druhého hrnce a podlijte ji osolenou vodou. Vařte, dokud nebude měkká. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na nudličky.
Jakmile je maso hotové, vyndejte ho a odložte stranou. Vývar sceďte. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a ve třetím hrnci ji orestujte na másle. Přidejte k ní kořenovou zeleninu a vše společně orestujte. Do orestované zeleniny dejte 2lžíce hladké mouky a chvíli míchejte. Základ zalijte vývarem z masa.
Do polévky přidejte nastrouhané zelí, uvařenou řepu, rajčatový protlak a vše povařte asi 30 minut.
Maso nakrájejte na malé kostky, vložte do polévky a vše společně provařte.
Hotovou polévku dochuťte octem svařeným na 1/3 původního množství a cukrem. Podávejte se zakysanou smetanou a nasekanou petrželovou natí.