Luštěninová polévka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

velké strakaté fazole (cca 150g), fazole adzuki (cca 300g), červená čočka (cca 100g), 1 velká mrkev, řapíkatý celer (2 - 3 řapíky), 1 velká pikantní klobása, 750 - 1000g vývaru, 1 velká lžíce rajského protlaku, 1 - 2 stroužky česneku, tymián, majoránka, čerstvá petrželka

POSTUP PŘÍPRAVY

Fazole uvaříme bez namáčení (adzuki přidáme o trochu déle než velké), ke konci osolíme. Scedíme, ale trochu vody necháme na případné doředění polévky. Kolečka klobásy orestujme, když pustí tuk, přidáme mrkev a protlak, chvíli restujeme. Poté přidáme česnek, řapíkatý celer, bylinky kromě petrželky a přilijeme vývar. Když se začne vařit, přidáme fazole a propláchnutou čočku. Vaříme do změknutí čočky. Pokud je třeba zředíme vodou z fazolí. Nakonec přisypeme petrželku. Podáváme s domácími širokými tlustými nudlemi.