Mandlový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

160 g mandlové mouky, 4 vejce - oddělené bílky a žloutky, 70 g medu, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 10 g tuku na vymazání formy, 50 g plátkových mandlí na posypání

POSTUP PŘÍPRAVY

Troubu předehřejte na 170°C. Ve velké míse vyšlehejte žloutky, med a vanilkový extrakt do světlé pěny.
Ve druhé míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
Do žloutkové směsi přidejte mandlovou mouku a kypřící prášek.
Nakonec vmíchejte ušlehaný sníh. Vezměte si formu na koláč/dort(ø 20 cm) a vymažte jí tukem.
Těsto nalijte do připravené formy, posypejte mandlemi a dejte péct na 25-35 minut do trouby.
Koláč nechte vychladnout na mřížce, rozkrájejte na 10 porcí a podávejte například se zakysanou smetanou.

Já jsem na koláč ještě nakrájela jablka, mandle jsem neměla a podávala se šlehačkou.
Strašně mi to chutnalo a doma říkali, že na to, že to je zdravé (vyjma té šlehačky), tak je to moc dobré.
Zdroj: Jíme zdravě