Toustový chleba z kvasu



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

30g aktivního kvasu (ideálně pšeničného), 100g hladké mouky, 70g vody, 25g cukru. Těsto: 1 vejce, 20g cukru, 300g hladké mouky, 120 - 150g mléka, 7g soli, 35g másla na kostičky

POSTUP PŘÍPRAVY

10 - 12 hodin předem připravíme kvas smícháním všech surovin (pokojová teplota). Poté přidáme zbytek ingrediencí kromě másla a uhněteme lesklé těsto. Až poté přidáme postupně kostičky másla a opět hněteme cca 10 min. Těsto rozdělíme na 3 části, každou stočíme a dáme do vymazané formy, kousek od sebe. Přikryjeme a necháme kynout cca 8 - 9 hod. Pečeme na 170°C , zpočátku s kastrůlkem vody. Asi v polovině pečení páru vyvětráme a dopečeme. Od Maškrtnice.

...