Makovky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pařená hmota: 190g vody, 40g hladké mouky. Těsto: 730g hladké mouky, 60g cukru, 10g sušeného droždí, 8g soli, 225g plnotučného mléka, 60g měkkého másla, 2 vejce. Vejce na potření, mák na posypání

POSTUP PŘÍPRAVY

Pařená hmota: smícháme metličkou mouku s vodu a zahřejeme na cca 65°C za stálého míchání a necháme zhoustnout (asi jako řidší pudink). Nalijeme do misky, přikryjeme fólií a necháme vychladnout. Poté ze všech ingrediencí (včetně napařené hmoty) vypracujeme těsto a necháme kynout cca hodinu. Rozdělíme na 2 části, z každé vyválíme kruh, rozdělíme na osminky a umotáme loupáky. Na plechu necháme kynout ještě 45 - 60min., potřeme vejcem, osypeme mákem a pečeme 220°C asi 12 min. Recept od Petry Burianové.