Měkké šátečky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 ml vlahého mléka , 1,5 kostky droždí + cukr do kvásku 500g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, nastrouhaná kůra že 2 citrónu, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr , 1 změklé máslo, 4 žloutky Náplně maková : 100-200g mletého máku, 100-200 ml mléka podle použitého máku, 1 vanilkový cukr , cukr dle chuti, trochu rumu , šťávu z citrónu Ořechová : - 200 g vlašských ořechů mletých, 100ml mléka + trochu medu , 1 vanilkový cukr , cukr dle chuti , trochu rumu + trochu šťávy z citrónu Pokud je to řídké přidají se mleté piškoty na zahuštění Tvarohová : 1 tvaroh (nejlépe v kostce, je hustší ) + hrozinky, trochu skořice, šťáva z citrónu dle chuti, trochu rumu, 1 vejce , 2 vanilkové cukry + cukr na doslazení Na dokončení: 2vejce na potření drobenka, rozehřáté máslo, trochu rumu

POSTUP PŘÍPRAVY

Tyto šátečky jsou vláčné a vydrží měkké déle jak týden
Uděláme kvásek z vlahého mléka, droždí + cukr do kvásku + zaprášit hl. ostatní suroviny dáme do mísy a přilijeme kvásek a zpracujeme

Náplně si připravuji nejlépe den předem
Maková :
mletý mák a mléko podle použitého máku svařit do husté kaše za stálého míchání
Do vychladlé kaše přidat, vanilkový cukr ,cukr dle chuti, trochu rumu a šťávu z citrónu

Ořechová :
mleté vlašské ořechy mléko + trochu medu svařit do husté kaše
Do vychladlé zamíchat :
1 vanilkový cukr
cukr dle chuti
trochu rumu + trochu šťávy z citrónu
Pokud je to řídké přidají se mleté piškoty na zahuštění

Tvarohová:
1 tvaroh (nejlépe v kostce, je hustší ) + hrozinky do něj + trochu skořice
šťáva z citrónu dle chuti
trochu rumu
1 vejce
2 vanilkový cukry + cukr na doslazení

Na potření rozšlehané 2 vejce před upečením.

Můžete posypat drobenkou.

Peceme na 170-180°C cca 15-20 minut.
Po upečení ještě teplé šátečky potřít rozehřátým máslem smíchaným s rumem.
Po vychladnutí pocukrovat moučkovým cukrem